Wat zijn stockfoto’s?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar dan moet je wel beeld hebben! Een tekst wordt makkelijker te begrijpen als er afbeeldingen bij staan, er worden dus vaak ondersteunende foto’s bij nieuwsartikelen, blogs en social media posts geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over een product: je leest over wat het is en wat je ermee kunt, maar je wil natuurlijk ook zien hoe dat product eruitziet. Stockfoto’s kun je ook gebruiken om een sfeer rond je post of artikel te creëren, zo kun je bijvoorbeeld een foto van een vrolijk persoon met zijn duim omhoog bijvoegen. Hiermee wordt het gevoel dat je krijgt tijdens het lezen versterkt en bevestigd.

De definitie van stockfoto’s

Het woord “stockfoto” betekent letterlijk “foto uit voorraad”. Deze foto’s zijn te vinden in beeldbanken op het internet. Bedrijven en organisaties kunnen ook een eigen voorraad foto’s (laten) maken voor later gebruik, alleen zit hier extreem veel tijd in en kost het bovendien veel geld. Het gebruiken van foto’s uit beeldbanken is dus een ideale uitkomst, in deze beeldbanken zijn namelijk miljoenen foto’s te vinden. Je hoeft alleen maar een object of een situatie in de zoekbalk te typen en de kans is groot dat je precies vindt wat je zoekt.

Wat kosten stockfoto’s?

Het gebruiken van stockfoto’s is een stuk goedkoper dan het inhuren van een goede fotograaf. Met foto’s uit beeldbanken kun je betalen per foto of een abonnement nemen. Op bijvoorbeeld Shutterstock krijg je voor een vast bedrag per maand een aantal credits. Met 1 credit kun je vervolgens 1 foto downloaden en gebruiken in jouw >content<. Naast Shutterstock zijn er nog veel meer beeldbanken, gratis of betaald:

Het verschil tussen eigen foto’s en stockfoto’s

Heb je zelf al mooie foto’s van hoge kwaliteit? Dan is het gebruiken van stockfoto’s bijna overbodig. In zo’n geval worden jouw social media kanalen gevuld met >flow content<. Laat je jouw social media uitbesteden en wil je geheel ontzorgd worden? Dan is de kans groot dat jouw social media expert foto’s gebruikt uit een beeldbank, je hoeft in dat geval niet voor elke post een eigen foto te sturen! In dit geval worden jouw kanalen gevuld met >stock content<. Bij het gebruiken van stockfoto’s is het wel belangrijk dat het niet alleen de boodschap versterkt, maar ook past bij jouw bedrijf.

Alles helder?

Mooi! Zo niet, geen probleem. Dan staat jouw Social Media specialist natuurlijk voor je klaar. Heb je die niet? Dat valt op te lossen. Bekijk onze diensten

Help! Ik heb meer opheldering nodig

Heb je iets gelezen in een mail of blog wat je niet begreep, maar kan je het hier niet terugvinden? Geen paniek. Vul hieronder in welke term wat meer uitleg nodig heeft en we gaan er mee aan de slag.