Wat is stockmuziek?

Stockmuziek is muziek die gebruikt mag worden voor verschillende (marketing)communicatie-uitingen voor je bedrijf. Een voorbeeld is een social media bericht waarin je een video deelt met een gedownload muziekje op de achtergrond.

Rechten en wettelijke regels

Vaak wordt gezegd dat stockmuziek rechtenvrij is. Maar dit klopt niet helemaal. Rechtenvrije muziek bestaat eigenlijk niet. Op elk muziekstuk zit namelijk auteursrecht. Echter, de maker van de muziek kan zijn of haar auteursrecht wel verkopen of iemand toestemming geven om deze muziek te gebruiken. Wel zullen de persoonlijkheidsrechten altijd van de maker blijven.

Wanneer er wordt gesproken over ‘rechtenvrije muziek’, dan wordt daarmee muziek bedoeld waarvan de maker iemand toestemming geeft om deze te gebruiken. Dit wordt gedaan door middel van een gebruikerslicentie. Hierin staat zwart op wit waarvoor en onder welke voorwaarden de muziek gebruikt mag worden. Het voordeel voor jou als gebruiker is dat je slechts éénmalig voor de gebruikerslicentie hoeft te betalen. Nog meer vragen over het gebruik van stockmuziek? Een social media bureau helpt je hier graag bij.

Kosten

Stockmuziek is vaak niet gratis! Dit is wel wat veel mensen denken. Voor “rechtenvrije” muziek betaal je geen royalties, maar wel voor de gebruikerslicentie. De hoogte van het bedrag hiervan wordt bepaald door de maker van de muziek zelf. Deze prijzen kunnen ongeveer uiteenlopen van €5,- tot zo’n €500,-.

Voor de meeste rechtenvrije muziek moet dus een (kleine) bijdrage betaald worden. Maar er zijn ook zeker gratis rechtenvrije muziekstukken te downloaden, bijvoorbeeld via:

  1. ccMixter 
  2. Incompetech 
  3. YouTube-audiobibliotheek

Alles helder?

Mooi! Zo niet, geen probleem. Dan staat jouw Social Media specialist natuurlijk voor je klaar. Heb je die niet? Dat valt op te lossen. Bekijk onze diensten

Help! Ik heb meer opheldering nodig

Heb je iets gelezen in een mail of blog wat je niet begreep, maar kan je het hier niet terugvinden? Geen paniek. Vul hieronder in welke term wat meer uitleg nodig heeft en we gaan er mee aan de slag.