Michael
Michael

Wat is het ‘See, Think, Do, Care’ (stdc) model?

In de digitale wereld van vandaag is het essentieel voor elk bedrijf om zijn online aanwezigheid effectief te beheren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw producten of diensten de juiste doelgroep bereiken? Hoe weet je welke strategieën effectief zijn en welke aanpassingen nodig zijn om de resultaten te verbeteren? Het antwoord ligt in het begrijpen en toepassen van het STDC-model - een krachtig kader voor online adverteren.
4 boxes with text inside

In deze blog:

Bij Social Media Hulp zijn wij al jaren fan van het See, Think, Do, Care model. Wat het is en waarom we er fan van zijn, dat ontdek je in deze blog.

Waar staat STDC voor?

Eerst maar even de afkorting ontleden. Het STDC model staat voor:

 • SEE – Zichtbaarheid creëren, merkbekendheid genereren. In de ‘See’-fase is het doel om zo veel mogelijk relevante personen bewust te maken van je merk of product, zonder directe intentie om een aankoop te stimuleren. Het gaat erom aanwezig te zijn waar jouw potentiële klanten tijd doorbrengen.
 • THINK – Aanwezig zijn als mensen denken aan het afnemen van jouw product/dienst. Zodra je de aandacht van potentiële klanten hebt, is het tijd om ze te helpen begrijpen waarom jouw product of dienst de beste keuze is.
 • DO – Overtuigend zijn wanneer mensen besluiten het product of de dienst af te nemen. De ‘Do’-fase is waar al het harde werk vruchten afwerpt. Klanten zijn nu klaar om een aankoop te doen. Op dit moment is het cruciaal om een soepel en eenvoudig aankoopproces te hebben. Effectieve online advertenties en geoptimaliseerde landingspagina’s spelen een sleutelrol in het converteren van interesse naar actie.
 • CARE – Onderhouden van de relatie met de klant om loyaliteit en herhaalaankopen te bevorderen.

Historie STDC model

Het STDC-model werd geïntroduceerd door Google’s Digital Marketing Evangelist, Avinash Kaushik, als een antwoord op de traditionele marketing funnels die vaak te simplistisch waren en niet volledig de complexiteit van klantgedrag online weerspiegelden. Kaushik’s visie was om een model te ontwerpen dat verder ging dan de enkelvoudige focus op conversies en in plaats daarvan een meer holistische benadering van de klantreis omarmde.

Van Traditioneel naar Digitaal

Vóór de opkomst van het digitale tijdperk richtte marketing zich voornamelijk op directe verkoop en advertenties die klanten moesten overhalen tot aankoop. Met de komst van het internet en sociale media, veranderde het landschap drastisch. Klanten werden overspoeld met informatie en keuzes, waardoor het voor merken moeilijker werd om de aandacht te trekken en te behouden. Daar komt het STDC model van pas.

Om dit model effectief in te zetten, werken veel bedrijven samen met een social media bureau, dat de expertise heeft om doelgroepen te bereiken en te engageren op platforms waar ze al actief zijn. Dit zorgt ervoor dat de marketinginspanningen niet alleen zichtbaar zijn, maar ook resoneren met de behoeften en interesses van de doelgroep, waardoor een fundament wordt gelegd voor langdurige klantrelaties.

See: Het begin van de klantreis

In de digitale marketingwereld is de eerste indruk goud waard. De ‘See’-fase is waar jouw merk die onuitwisbare eerste indruk maakt. Het is het begin van een avontuurlijke reis met jouw potentiële klanten. Hier leggen we de basis voor elke relatie tussen bedrijf en klant. Laten we eens duiken in wat de ‘See’-fase precies inhoudt en hoe je deze kunt gebruiken om een breed publiek te bereiken.

Uitleg van de See-fase

In de ‘See’-fase draait alles om zichtbaarheid. Het is jouw kans om te zeggen: “Hey, hier zijn we!” Maar het is meer dan alleen opvallen. Het gaat om het trekken van de aandacht van mensen die misschien nog niet eens weten dat ze jouw product of dienst nodig hebben. We richten ons hier niet op de harde verkoop, maar op het zaaien van zaadjes in de hoofden van potentiële klanten. Het idee is simpel: zorg ervoor dat ze jou zien, begrijpen wat je doet, en onthouden wie je bent.

Denk hier bijvoorbeeld aan leuke inhakers op Facebook of snelle en leuke filmpjes op Tiktok. We willen hier zichtbaar zijn en in het hoofd van onze klanten komen. Dat hier niet direct keiharde knaken uitrollen is prima, hier draait het om lange termijn.

Strategieën voor het bereiken van een breed publiek

 1. Content is Koning: Maak boeiende content die resoneert met jouw doelgroep. Een blikje van de werkvloer, grappige inhakers of kennis delen wat ze anders niet mee hadden gekregen. Alles wat waarde toevoegt en deelbaar is. Het gaat erom dat je iets maakt dat mensen willen zien, lezen en delen met anderen.
 2. Kies jouw Social Media: Wees actief op sociale media. Kies platforms waar jouw doelgroep zich bevindt en post regelmatig.
 3. Investeer in online advertenties: Platforms als Google Display Ads en social media kanalen bieden krachtige targetingopties om precies die mensen te bereiken die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt. Niet zeker welk platform het beste voor je kan werken in de See fase? Daar helpen onze specialisten bij Online Adverteren Uitbesteden je graag mee. 

Door deze strategieën te implementeren, vergroot je niet alleen jouw zichtbaarheid tijdens de ‘See’-fase, maar leg je ook een solide fundament voor de rest van de klantreis. Onthoud, het doel is om gezien te worden, begrepen te worden, en onvergetelijk te zijn. En met de juiste aanpak zal jouw merk precies dat bereiken.

Think: Overwegingsfase

Wanneer potentiële klanten eenmaal weten dat jouw merk bestaat, bewegen ze naar de volgende cruciale stap in hun klantreis: de Think-fase. Dit is het moment waarop ze actief overwegen of jouw product of dienst wel echt de oplossing is voor hun behoeften of problemen. Het is jouw kans om echt te laten zien wat je in huis hebt. Laten we eens kijken naar de kenmerken van de Think-fase en hoe bedrijven tijdens deze fase invloed kunnen uitoefenen op hun potentiële klanten.

Kenmerken van de Think-fase

 1. Actief informatie verzamelen: Potentiële klanten zijn op zoek naar informatie. Ze willen alles weten over de opties die voor hen beschikbaar zijn. Ze vergelijken, stellen vragen, en duiken dieper in wat elk merk te bieden heeft.
 2. Hogere Betrokkenheid: In deze fase zie je vaak een toename in de betrokkenheid. Potentiële klanten zullen meer tijd besteden aan jouw website, zich inschrijven voor nieuwsbrieven, en misschien nemen ze contact op voor meer informatie.
 3. Kritisch Denken: Klanten zijn kritischer over wat ze lezen en zien. Ze wegen de voor- en nadelen af en zijn op zoek naar bewijs dat jouw product of dienst de beste keuze voor hen is.

Hoe bedrijven invloed kunnen uitoefenen in deze fase

 1. Lever Waardevolle Inhoud: Creëer en deel inhoud die antwoord geeft op specifieke vragen die klanten in deze fase kunnen hebben. Denk aan diepgaande gidsen, vergelijkingsartikelen, klantverhalen, en FAQ-secties. Dit toont niet alleen jouw expertise, maar bouwt ook vertrouwen op. Plaats je alweer hetzelfde, of vind je het lastig de tijd te vinden om je content te plaatsen? Denk eens aan social media uitbesteden.
 2. Versterk Jouw USP’s (Unique Selling Points): Maak duidelijk wat jou onderscheidt van de concurrentie. Heb je een unieke functie? Een ongeëvenaarde klantenservice? Een betere prijs-kwaliteitverhouding? Je mag best even opscheppen; je bent niet voor niets met je product of dienst begonnen en hebt niet voor niets bestaansrecht. Waarom zou ik bij jou het product afnemen, en niet bij je buurman?
 3. Gebruik Social Proof: Klantbeoordelingen, testimonials, en case studies zijn goud waard in de Think-fase. Ze bieden het bewijs dat potentiële klanten nodig hebben om te geloven dat jouw product of dienst de juiste keuze voor hen is.
 4. Wees Beschikbaar voor Vragen: Zorg dat je gemakkelijk te bereiken bent voor vragen of extra informatie. Een snelle en behulpzame reactie kan het verschil maken tussen een klant die blijft hangen in de Think-fase en een klant die doorschuift naar de Do-fase.

Door effectief in te spelen op de kenmerken van de Think-fase en strategisch te werk te gaan, kunnen bedrijven een diepere verbinding met hun potentiële klanten opbouwen. Dit is de fase waarin relaties worden versterkt en de basis wordt gelegd voor toekomstige conversies. Pak deze kans met beide handen aan!

Do: De actiefase

EINDELIJK! Hier moet het gaan gebeuren. Hier moet de handel gescoord worden. De klant heeft je leren kennen, het vertrouwen is opgebouwd. Het enige wat ons rest is zorgen dat de klant in zo min mogelijk barrières opwerpen voor ze hun portemonnee trekken.

Dit is het moment waarop al je harde werk vruchten afwerpt en potentiële klanten klaar zijn om de sprong te wagen. Ze zijn overtuigd van de waarde van jouw product of dienst en staan op het punt om tot aankoop over te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat deze overgang zo soepel en succesvol mogelijk verloopt? Laten we eerst het belang van deze fase onder de loep nemen en vervolgens duiken in effectieve conversieoptimalisatie strategieën.

Belang van de Do-fase

In de Do-fase draait alles om actie. Het is het punt waarop interesse omgezet wordt in concrete resultaten, oftewel verkopen. Het succes van deze fase bepaalt niet alleen de directe inkomsten, maar ook de langetermijnrelatie met je klanten. Een positieve koopervaring kan leiden tot herhaalaankopen en mond-tot-mondreclame, twee cruciale elementen voor duurzame groei. Daarom is het van vitaal belang om in deze fase alles op alles te zetten om het proces zo vloeiend en aantrekkelijk mogelijk te maken voor de klant.

Zoeken ze jou? Dan moet je vindbaar zijn. Zijn ze op je site? Dan is onze taak simpel: Er moet geen vertwijfeling meer voorkomen. We overtuigen ze met social proof, met vertrouwen. En zoeken ze je niet? Dan kunnen we ze met retargeting van de Think fase misschien de DO fase in slepen.

Wat kan ik doen om de Do-fase te verbeteren

 1. Vereenvoudig het Aankoopproces: Analyseer je huidige aankoopproces en elimineer eventuele onnodige stappen. Een soepel en snel proces verhoogt de kans op conversie. Zorg ervoor dat je checkout-pagina schoon, duidelijk en gebruiksvriendelijk is.
 2. Optimaliseer voor Mobiel: Een groot deel van de online aankopen wordt gedaan via mobiele apparaten. Zorg ervoor dat jouw website en aankoopproces volledig geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, met snelle laadtijden en een responsive design.
 3. Gebruik Sterke Call-to-Actions (CTA’s): Je CTA’s moeten opvallen en de klant aanzetten tot actie. Gebruik actieve, overtuigende taal en zorg ervoor dat ze gemakkelijk te vinden zijn op je website.
 4. Bied Verschillende Betaalopties aan: Hoe meer betaalopties je biedt, hoe beter. Sommige klanten geven de voorkeur aan directe bankoverschrijvingen, terwijl anderen misschien PayPal of creditcard prefereren. Door flexibiliteit in betaalmethoden te bieden, verlaag je de drempel tot aankoop.
 5. Versterk Vertrouwen met klantbeoordelingen en garanties: Laat zien dat andere klanten tevreden zijn met hun aankoop door klantbeoordelingen en testimonials prominent te tonen. Bied daarnaast sterke garanties of een soepel retourbeleid aan om eventuele laatste twijfels weg te nemen.
 6. Zorg voor retargeting om van twijfelaars kopers te maken: Is iemand op je site geweest, zorg dan voor de juiste retargeting. Hiermee krijgen mensen die op je website zijn geweest tijdelijk jouw advertenties nog te zien. Twijfelden ze eerder, kunnen we hier met social proof, een scherpe aanbieding of de USP’s de potentiële klanten over te halen af te nemen.

Care: Klantloyaliteit en retentie

Na de ‘Do’-fase, waarin klanten de cruciale stap hebben gezet om jouw product of dienst te kopen, komt de ‘Care’-fase. Dit is hét moment om de relatie met je klanten te verdiepen en te zorgen voor klantloyaliteit en retentie. In deze fase gaat het erom je klanten te laten zien dat ze meer zijn dan alleen een transactie. Het is jouw kans om te laten zien dat je om hen geeft, niet alleen tijdens de verkoop, maar ook daarna. Het droomresultaat? Klanten die ambassadeurs worden. Zelf kopen ze vaker of ze raden hun vrienden aan bij jou te kopen. Laten we het belang van de Care-fase en de methoden om klantloyaliteit te verhogen eens nader bekijken.

Het belang van de Care-fase

De Care-fase is cruciaal voor het opbouwen van een duurzame bedrijfsvoering. Het kost aanzienlijk minder om een bestaande klant te behouden dan om een nieuwe te werven. Bovendien zijn tevreden, loyale klanten meer geneigd om herhaalaankopen te doen en jouw merk aan te bevelen bij anderen. Klantloyaliteit en -retentie leiden tot een sterke merkreputatie, hogere klantwaarde op de lange termijn en, uiteindelijk, bedrijfsgroei. Daarom is investeren in de Care-fase een slimme zet voor elk bedrijf.

Methoden om klantloyaliteit te verhogen

 1. Uitstekende Klantenservice: Bied snelle, efficiënte en vriendelijke klantenservice. Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk contact met je kunnen opnemen en dat hun problemen en vragen serieus worden genomen en opgelost.
 2. Vraag om Feedback en handel ernaar: Moedig klanten aan om feedback te geven over hun ervaringen en suggesties voor verbetering. Het belangrijkste is om te laten zien dat je deze feedback serieus neemt en er actie op onderneemt. Dit bouwt vertrouwen op en toont aan dat je waarde hecht aan hun mening.
 3. Regelmatige Communicatie: Houd contact met je klanten via regelmatige updates via social media, nieuwsbrieven of persoonlijke berichten. Deel nuttige informatie, bedrijfsupdates of tips die relevant zijn voor hen. Dit helpt om jouw merk top-of-mind te houden.
 4. Deel hun klantervaringen: Door klantervaring te delen of op social media aan hun te vragen of zij hun ervaringen willen delen creëer je leven rondom je merk. Mensen voelen zich meer betrokken en zijn meer geneigd jouw product of dienst aan te raden.

Veelgestelde Vragen over het STDC-model

Wat is het STDC-model?

Het STDC-model is een marketing raamwerk dat de klantreis in vier fasen indeelt: See, Think, Do, en Care. Het model helpt marketeers om hun strategieën en campagnes te ontwikkelen en af te stemmen op de verschillende stadia van de klantreis, van bewustwording tot loyaliteit.

In tegenstelling tot traditionele marketingmodellen, die zich vaak concentreren op de aankoopfase, erkent het STDC-model het belang van de hele klantreis, inclusief de fasen vóór en na de aankoop. Het benadrukt het bouwen van relaties en het creëren van waarde voor de klant op elk punt in hun reis.

Ja, het STDC-model is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende soorten bedrijven, of het nu gaat om B2B, B2C, e-commerce, of dienstverlenende bedrijven. Het belangrijkste is om de strategieën binnen elke fase van het model af te stemmen op de specifieke behoeften en gedragingen van uw doelgroep.

Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere het identificeren van de juiste doelgroepen in elke fase, het creëren van gepersonaliseerde content die resonantie vindt bij elke doelgroep, en het integreren van het model in de bestaande marketingstrategieën. Een andere uitdaging is het meten van de impact van activiteiten in de vroege fasen van de klantreis.

Ook jouw Online Adverteren laten uitbesteden?

Ook jouw social media bij ons achterlaten? Ontdek hoe wij al 200+ klanten verder helpen met hun online advertenties

Meer lezen?

4 boxes with text inside
Online Adverteren Uitbesteden
Michael

Wat is het ‘See, Think, Do, Care’ (stdc) model?

In de digitale wereld van vandaag is het essentieel voor elk bedrijf om zijn online aanwezigheid effectief te beheren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw producten of diensten de juiste doelgroep bereiken? Hoe weet je welke strategieën effectief zijn en welke aanpassingen nodig zijn om de resultaten te verbeteren? Het antwoord ligt in het begrijpen en toepassen van het STDC-model – een krachtig kader voor online adverteren.

Lees verder »
Social Media Uitbesteden
Irene

Wat worden dé 4 social trends in 2024?

De laatste maanden van 2023 vliegen om. Van Black Friday deals vallen we in de kerstdrukte en voor je het weet sta je met familie en vrienden te proosten op een knallend nieuwjaar. 2024, here we come! En ja, ook in 2024 blijft Social Media belangrijker dan óóit. Bestaande trends worden nog populairder, maar sommige trends worden ook in een vernieuwd jasje gestoken óf zijn zelfs compleet nieuw. Wij hebben de 4 belangrijkste trends op een rij gezet. Pak een kop koffie en lees snel verder!

Lees verder »
Online Adverteren Uitbesteden
Michael

Online Adverteren in 2024? Deze trends ziet Social Media Hulp

2023 was voor de online advertentiewereld een turbulente tijd. De ene na de andere maatregel vanuit de EU wordt opgelegd om adverteren eerlijker en privacyvriendelijker te maken. Belangrijke ingrepen, maar wel ingrepen waar onze adverteerders goed mee om moeten leren gaan.

Lees verder »
Social Media Uitbesteden
Charlotte

10 veelvoorkomende blunders op social media

Je denkt misschien dat het een eitje is. Je maakt zakelijke accounts aan op Facebook, Instagram, LinkedIn en/of Twitter. Je streeft ernaar om geweldige content te creëren en deelt een voorproefje van je nieuwste product of vertelt iets over je diensten. Elke dag check je of er nieuwe likes of volgers zijn bijgekomen. Maar al snel merk je dat het lastiger is dan verwacht en weinig impact heeft. Hoe kan dat? Waarschijnlijk maak je een van deze veelvoorkomende fouten!

Lees verder »
Man falling into hole
Social Media Uitbesteden
Joran

Valkuilen wanneer je zelf met social media begint

Tegenwoordig kun je er simpelweg niet meer omheen: Social media. Het is iets waarvan je al snel kan denken: “Dat doe ik wel effe”. Maar toch blijkt vaak uit de praktijk dat je dit toch niet “effe” doet! 😉 Je neemt je voor om elke dag wat te plaatsen op je tijdlijn, maar omdat je het zo druk hebt verlies je deze taak al snel uit het oog. Of je weet gewoon niet wat je erop zou moeten zetten. Zelf je social media onderhouden? Bij deze de meest voorkomende valkuilen!

Lees verder »
Social Media Uitbesteden
Charlotte

Zo kies je de juiste social media kanalen voor jouw bedrijf

In de moderne zakenwereld is een sterke online aanwezigheid en socialmediamarketing essentieel voor het succes van bijna elk bedrijf. Echter, met zoveel verschillende socialmediaplatformen om uit te kiezen kan het lastig zijn om te bepalen welke kanalen je het beste in kunt zetten. Hoe weet je of je hier de juiste keuze in maakt? Je leest het in deze blog!

Lees verder »