Wat is stockvideo?

Naast eigen beeldmateriaal kun je als bedrijf ook gebruik maken van stock content, namelijk van stockfoto’s, stockmuziek en stockvideo’s. Stockvideo’s zijn video’s die niet door jou zelf gemaakt zijn, maar die op beeldbanken beschikbaar worden gesteld. Deze video’s zijn tegen betaling te downloaden en kunnen vervolgens rechtenvrij worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor communicatie-uitingen van je bedrijf zoals een bericht op social media.

Voordelen van stockvideo’s

Het gebruiken van stockvideo’s in plaats van eigen video’s heeft verschillende voordelen. Het maken van eigen video’s kan namelijk veel geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van camera’s, lichtinstallaties, het eventueel inhuren van een goede fotograaf en modellen en de tijd die hier in moet worden gestoken. Stockvideo’s zijn dus én geldbesparend én tijdbesparend. Deze video’s bestaan immers al en dus heeft iemand anders zijn of haar tijd en geld geïnvesteerd in de productie hiervan.

Waar kan ik stockvideo’s vandaan halen?

Er zijn verschillende websites waar stockvideo’s vandaan gehaald kunnen worden. Een paar voorbeelden zijn Shutterstock en iStock. Op beide beeldbanken kan een abonnement worden afgesloten, waarmee je voor een vast bedrag per maand een X aantal video’s kunt downloaden. Maar er zijn ook beeldbanken waar je gratis stockvideo’s kunt downloaden. Een voorbeeld hiervan is Pexels.

Wel is het zo dat stockvideo’s over het algemeen een stuk duurder zijn dan stockfoto’s. Het maken van een video duurt immers langer dan het maken van een afbeelding en ook het proces van het maken van een video duurt nou eenmaal langer dan het maken van een foto (denk bijvoorbeeld aan de nabewerking).

Deze kosten van een stockvideo kunnen oplopen tot een paar honderd euro. De hoogte van dit bedrag hangt af van de video en de website waar deze te downloaden is. Echter, wanneer je deze kosten vergelijkt met de kosten wanneer je eigen videomateriaal zou ontwikkelen, dan vallen de prijzen van stockvideo’s enorm mee!

Alles helder?

Mooi! Zo niet, geen probleem. Dan staat jouw Social Media specialist natuurlijk voor je klaar. Heb je die niet? Dat valt op te lossen. Bekijk onze diensten

Help! Ik heb meer opheldering nodig

Heb je iets gelezen in een mail of blog wat je niet begreep, maar kan je het hier niet terugvinden? Geen paniek. Vul hieronder in welke term wat meer uitleg nodig heeft en we gaan er mee aan de slag.